1. Home
  2.  › 
  3. Tsjechië
  4.  › 
  5. Praag

Kasteel van Praag

Pražský hrad

De Praagse Burcht, gelegen in de historische wijk op de zogenaamde Burchtheuvel van de Tsjechische hoofdstad, is met een oppervlakte van 45 hectare het grootste burchtcomplex ter wereld.

Het kasteel werd in de 9e eeuw gesticht en was de residentie van Boheemse hertogen en koningen. Verschillende keizers (Keizer Karel IV, Rudolf II en Ferdinand I) verbleven er. Na 1919 was het de permanente zetel van de Tsjecho-Slowaakse presidenten en sinds 2013 is het de residentie van de president van de Tsjechische Republiek. Het grootste kerkgebouw in Tsjechië, de St. Vitus kathedraal, staat midden op het kasteelterrein.

De verschillende bouwfasen van de Praagse Burcht

Het kasteel is in de loop van zijn geschiedenis steeds weer veranderd. Talrijke bouwmeesters van verschillende bouwstijlen hebben bijgedragen tot de bouw ervan. De bouw en de uitbreiding vonden plaats van de 9e tot de 12e eeuw, hoofdzakelijk in vier fasen, A-C:

  • Eerste bouwfase (A): de bouw van het kasteel begint in 885 - stichting van de Mariakerk
  • Tweede bouwfase (B1): Bouw van een 5 en 6 m brede houten aarden kasteelmuur - Fundering van de Sint-Jorisbasiliek - Bouw van de Sint-Vitusrotunda
  • Derde bouwfase (B2-Bx): Diverse verbouwingen - Uitbreiding van de voorburchtversterkingen met een 12 m brede houten aarden kasteelmuur
  • Vierde bouwfase (C): De bouw van het stenen kasteel begint met het optrekken van een 3 m brede aarden wal - Herinrichting van het koninklijk paleis - Bouw van de nieuwe Sint-Vituskathedraal
  • Laatgotiek en renaissance: Verdere uitbreiding van het kasteel - Bouw van de Vladislavzaal
  • Renovaties in de 18e en 19e eeuw: Nieuwe aanleg van de binnenplaats
  • Renovaties in de 20e eeuw: Uitbreiding of heropbouw van het kasteel als presidentiële residentie

De bezienswaardigheden van de Praagse Burcht

Het kasteel, dat uit drie binnenplaatsen bestaat, heeft talrijke bezienswaardigheden. Het kasteelcomplex kan het best worden betreden vanaf het Hradčany-plein. Op de sokkels naast het monumentale ingangsportaal staan twee reusachtige figuren die "Vechtende Reuzen" worden genoemd. Twee kasteelwachters staan voor hen. Een kleine ceremoniële wisseling van de wacht vindt elk uur op het hele uur plaats en een grote wisseling van de wacht elke dag om 12 uur.

Op de eerste, binnenste binnenplaats van het kasteel kunt u de gotische Sint-Vituskathedraal met de koninklijke crypte, de gotische Vladislavzaal en de Mrákotínmonoliet (obelisk ter herdenking van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog) bezichtigen.

Op de tweede binnenplaats van het kasteel bevinden zich nog andere bezienswaardigheden, b.v. de barokke Matthiaspoort die naar de binnenplaats van het kasteel leidt, het barokke Koninklijk Paleis, de barokke Heilig-Kruiskapel en een barokke kasteelgalerij met werken van Rubens, Titiaan, enz.

Op St George's Square is de Basiliek van St George een bezoek waard. De Mihulka Poedertoren en de twee gotische torens, de Witte Toren en de Hongertoren, zijn ook een bezoek waard. Het gouden steegje tussen de twee torens op de binnenmuur van de Praagse Burcht is een must. In een van de kleine huizen die daar werden gebouwd, zou keizer Rudolf II alchemisten opdracht hebben gegeven goud voor hem te produceren.

Last but not least is het de moeite waard een omweg te maken naar de tuinen rond de Praagse Burcht, bijvoorbeeld de Koninklijke Tuin of de Paradijstuin. In de Koninklijke Tuin kunt u het lustpaleis van Koningin Anne, de zingende fontein en een oranjerie bezichtigen.