1. Home
  2.  › 
  3. Duitsland
  4.  › 
  5. München

Hofbräuhaus München

Legendarische brouwerij en restaurant

Sinds het begin van de 17e eeuw is het Hofbräuhaus aan de "Platzl" midden in de oude binnenstad van München, voltooid in 1607 en open voor het publiek sinds 1828, 's werelds beroemdste adres voor authentiek Beiers biergenot. Elke dag vanaf 9.00 uur serveren obers en serveersters, gekleed in traditionele kostuums, 3.000 tot 30.000 gasten bier van het staatsbedrijf "Hofbräu München", meestal geserveerd in een bierpul.

"Er is een Hofbräuhaus in München..."

Toen uitgerekend de Berlijnse componist Wilhelm "Wiga" Gabriel in 1935 het wereldberoemde drinklied componeerde, wisten hij noch zijn tijdgenoten waarschijnlijk dat het Hofbräuhaus in München eigenlijk uit nood geboren was. Het is vandaag misschien moeilijk te geloven, maar tot de hertog van Beieren Wilhelm V eind september 1589 opdracht gaf tot de bouw van het Hofbräuhaus, kwam het meeste bier dat in Beieren werd gedronken voor duur geld uit Noord-Duitsland (Einbeck) en ook uit Franken, Hessen en Saksen.

Om de kwaliteit van het ter plaatse vers gebrouwen gerstenat te garanderen, werd in 1612 een Einbeckse brouwmeester naar München gelokt, waar hij vanaf dat moment bier in de Einbeckse stijl produceerde. Het Münchense dialect veranderde het "Ainpöckisch Bier" al snel in "Bockbier", dat slechts tot 1818 door het Münchense Hofbräuhaus mocht worden geproduceerd.

Zelfs Lenin dronk graag bier in het Hofbräuhaus

Tussen de jaren 1850 en 1870 werd in het Hofbräuhaus ook tarwebier gebrouwen. Rond dezelfde tijd veroorzaakte de snel groeiende populariteit bij het publiek veel afgunst en jaloezie bij de naburige herbergiers in München en bij andere brouwers in de stad. Aangezien vanaf het einde van de 19e eeuw ook steeds meer bezoekers uit binnen- en buitenland naar het Hofbräuhaus kwamen, werden de brouwerijactiviteiten uiteindelijk in 1896 verplaatst naar de "Hofbräukeller" in Haidhausen, die sinds 1995 ook voor gastronomie wordt gebruikt. Op de plaats van het afgebroken brouwhuis en het gesloopte administratiegebouw werd in september 1897 de "Schwemme" met thans 1.000 zitplaatsen en het restaurantgedeelte geopend.

In de eerste helft van de 20e eeuw haalde het Hofbräuhaus herhaaldelijk de landelijke krantenkoppen als ontmoetingsplaats voor politieke partijen. Het was hier, op "Palmzondag" in april 1919, dat de arbeiders- en soldatenraden de communistische republiek München tot sovjet uitriepen. Nog geen jaar later, in februari 1920, werd hier de Nationaal-Socialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP) opgericht.

Het Hofbräuhaus overleefde twee wereldoorlogen

Tijdens een geallieerde luchtaanval op München kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 werd het Hofbräuhaus bijna volledig verwoest, afgezien van de vijver op de begane grond. De traditiegetrouwe instelling heropende haar deuren op tijd voor het 800-jarig bestaan van München in 1958. Na de laatste grote restauratie en verbouwing in 2004 wordt per dag ruim 5.000 liter bier gedronken, samen met culinaire klassiekers als kalfsworst, gehaktbrood, gebraden varkensvlees, knakworstjes en witte worst.