1. Home
  2.  › 
  3. Duitsland
  4.  › 
  5. Frankfurt

Het Gutenberg Monument

Het Johannes Gutenberg Monument staat op de Roßmarkt in Frankfurt am Main. Het herdenkt nog steeds de uitvinding van de boekdrukkunst, de uitvinder ervan en de drukkers en uitgevers die in Frankfurt werkten. De maquette werd plechtig aan het publiek voorgesteld ter gelegenheid van de 400e verjaardag van de stad. Dat was in 1840.

De geschiedenis

Het Gutenberg Monument op de Roßmarkt werd opgericht door de Duitse beeldhouwer Eduard Schmidt von der Launitz. De eerste steen werd gelegd op 6 november 1854. Het is een fonteinmonument, opgetrokken in neogotische stijl en met een fraaie hoge zandstenen sokkel. Drie levensgrote figuren staan op de fundering. Onder de kroonlijst bevinden zich 14 medaillonportretten van beroemde boekdrukkers en daaronder hangen wapenschilden van plaatsen die bij de uitvinding van de boekdrukkunst betrokken waren. Aan de voet van het monument bevindt zich een groot fonteinbekken. Het Gutenberg-monument in gips werd aan de bevolking van Frankfurt aangeboden ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan. Johannes Gutenberg woonde vanaf 1454 drie jaar in Frankfurt am Main. In deze periode vervaardigde de drukker belangrijke werken zoals de kruistochtbul voor paus Calixtus, de aflaatbrief en de Turkse kalender. Johannes Gutenberg slaagde er met zijn baanbrekende uitvinding voor het eerst in het schrift te reproduceren. Zo werd kennis voor iedereen toegankelijk! Vandaag de dag wordt zijn uitvinding vergeleken met die van de computer en het internet. Gutenberg wordt beschouwd als een ware meester en een ware grondlegger van de media. Niet in de laatste plaats werd hij postuum uitgeroepen tot "Man van het Millennium" door Time Magazine. Dit is nog een reden waarom het Gutenberg-monument en de geschiedenis van de boekdrukkunst vandaag nog steeds relevant en belangrijk zijn. Bemoei je ook met het onderwerp, tijdens een bezoek!

Het ontwerp

Het Gutenberg Monument is een gotisch zandstenen bouwwerk en draagt drie standbeelden, namelijk Johannes Gutenberg, de drukker Johannes Fust en de uitgever Peter Schöffer. De beschermheren van de boekdrukkunst waren eens: theologie, dichtkunst, nijverheid en natuurwetenschap. Zij zitten symbolisch als figuren op de hoeken van de sokkel en richten zich, samen met de andere portretkoppen, op beroemde drukkers, uitgevers en boekverkopers uit die tijd. Tenslotte stellen de heraldische figuren de oudste Europese steden van boekdrukkers voor: Frankfurt am Main, Mainz, Straatsburg en de lagunestad Venetië. Tijdens uw bezoek aan Frankfurt kunt u meer te weten komen over de geschiedenis van de boekdrukkunst en het Gutenberg Monument persoonlijk bezoeken - het is de moeite waard!

De omgeving

Het Gutenberg Monument bevindt zich in het hart van Frankfurt, in het centrum van de stad, op de centraal gelegen Roßmarkt. Het grote plein mondt uit in de Kaiserstraße vanuit het zuidwesten en in de Große Gallusstraße vanuit het westen. Als je in zuidoostelijke richting loopt, kom je bij de straat Am Salzhaus. In het noorden gaat de Roßmarkt over in de Goetheplatz en aan de oostkant bereikt u de Hauptwache en alle belangrijke metrolijnen van de stad. Hier vertakt zich ook de Katharinenpforte, want op de Roßmarkt staat niet alleen het indrukwekkende Johannes Gutenberg-monument, maar ook de Katharinenkirche, de belangrijkste protestantse kerk, gebouwd in 1681. De Roßmarkt werd al in de Middeleeuwen aangelegd. Een bezoek aan het Gutenberg Monument kan gecombineerd worden met een shopping trip langs de omliggende winkels. Het wordt hier nooit saai!