Heilig Bloed Basiliek

Basiliek van het Heilig Bloed
  1. Home
  2.  › 
  3. België
  4.  › 
  5. Brugge

De Basiliek van het Heilig Bloed is een van de beroemdste bezienswaardigheden van Brugge. In het oudste gebouw op Burg Square is sinds de middeleeuwen een ampulla ondergebracht, waarvan wordt gezegd dat het het bloed van Christus bevat. Sinds 1291 wordt de relikwie elk jaar op Hemelvaartsdag door de stad gedragen als onderdeel van de plechtige processie van het Heilig Bloed.

In de 12e eeuw werd de Sint-Basiliuskapel in romaanse stijl gebouwd. Op de bovenverdieping bevindt zich de gotische Basiliek van het Heilig Bloed, die in de 19e eeuw werd herbouwd nadat zij tijdens de Franse Revolutie was verwoest.

De kunstschatten van de St Basil's Kerk

De benedenkapel wordt beschouwd als de enige romaanse kerk die volledig en ongewijzigd bewaard is gebleven in het westen van Vlaanderen. De patroonheilige is Sint Basilius de Grote. De kerk was oorspronkelijk de familiekapel van graaf Dietrich van de Elzas en later de grafelijke kapel van zijn zoon Filips.

De Sint-Basiliuskerk herbergt een groot aantal kerkschatten in het middenschip. Naast schilderijen en een afbeelding van het doopsel van de naamgever van de kerk, zijn er ook verschillende relikwieën en relikwieën te bewonderen. Onder hen is een relikwie van St Basilius. Twee beelden die op Hemelvaartsdag worden meegedragen in de processie van het Heilig Bloed zijn van recentere datum: een Piëta en een afbeelding van Christus.

De bovenkapel van de Heilig Bloedbasiliek

Zelfs de beklimming van de bovenkapel via de prachtig versierde trap uit de 16e eeuw is een belevenis. In de kapel zelf herinneren drie ronde bogen nog aan de oorspronkelijke romaanse constructie. Vergulde schilderijen, glas-in-lood en muurschilderingen vertellen in levendige kleuren het verhaal van de kerk en haar wereldlijke en geestelijke vorsten. Wie goed kijkt, kan ook de picturale voorstelling van de reis van de relikwie van het Heilig Bloed van Jeruzalem naar Brugge ontdekken. Het wordt in de basiliek bewaard en tijdens de vrijdagseucharistieviering aan de gelovigen aangeboden.

[caption id="attachment_17009" align="alignnone" width="1200"] Brügge - Heilig-Blut-Basilika Innenraum De bovenkapel van de basiliek. Foto: Cezary Wojtkowski / Shutterstock.com[/caption]

De processie van het Heilig Bloed in Brugge

Op Hemelvaartsdag wordt de relikwie van het Heilig Bloed in een prachtige processie door Brugge gedragen. In een zee van kleuren dragen geestelijken plechtig het schrijn langs de naar schatting 50.000 bezoekers en gelovigen. Dit christelijke gebruik is al sinds de 13e eeuw een vaste waarde in Brugge. In die tijd waren de in de stad vertegenwoordigde gilden, raadsheren en soldaten verplicht zich bij de processie aan te sluiten. Na verschillende onderbrekingen in de loop der eeuwen is de processie van het Heilig Bloed nu een viering van het machtigste tijdperk van de stad in de 15e eeuw en wordt gehouden in de stijl van die tijd.

[caption id="attachment_17010" align="alignnone" width="1200"] Brügge - Heilig-Blut-Basilika Prozession Foto: Botond Horvath / Shutterstock.com[/caption]

Tickets en prijzen

  • Het bezoek aan de kerk is gratis.
  • De toegang tot de schatkist bedraagt 2,50 euro. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang.