Gran Canaria

  1. Home
  2.  › 
  3. Spanje
  4.  › 
  5. Eilanden

Gran Canaria - de witte stranden van Maspalomas

Gran Canaria is zoiets als de koningin van de Canarische Eilanden en in alle opzichten spectaculair. Met grote hotelcomplexen naar ieders smaak, een uitstekende infrastructuur en vooral de hagelwitte stranden van Maspalomas.

Soms is het hier wat luider en onrustiger dan op sommige naburige eilanden, maar als je "ja" zegt tegen het leven, is dit precies de juiste plek voor jou. En er zijn ook een paar rustige plekjes weg van de toeristische hausse.

Een juweel in zee en duinen

Gran Canaria is altijd al een favoriete bestemming geweest voor vakantiegangers die er even tussenuit willen onder de zuidelijke zon. In de loop der jaren zijn hier gekroonde en ongekroonde hoofden, kunstenaars, industriëlen of gewoon mensen zoals u en ik gekomen. Ze brachten allemaal wat tijd door op Gran Canaria, en een van degenen die verliefd werden op het grote eiland voor de deur van Afrika was de pianist en dirigent Justus Frantz.

Op Monte León bij Maspalomas kocht hij een finca met een bloeiende tuin, fruitbomen en wijnstokken. Frantz was een enthousiast reclamemaker voor het natuurschoon van Gran Canaria en overtuigde op een dag zelfs de Duitse bondskanselier Helmut Schmidt. Hij was er te gast.

De "klinkende stilte" weg van het toerisme

"Dit is een landschap als de orgelmuziek van Bach. Duidelijk gestructureerd en zonder franje". De musicus uit Duitsland kon de stilte van dit eiland waarderen. Hij ervoer het als een "daverende stilte", nauwelijks denkend aan de sfeer die kenmerkend is voor de toeristische bolwerken op dit eiland.

Justus Frantz vond zijn paradijs, dat hij "Casa de los musicos" noemde, in het achterland van Maspalomas. Daar, waar een paar groene heuvels zijn, waar de Monte León vanuit de verte groet, waar ezels, geiten en kippen rond een vijver lopen en waar het ruikt naar de bloesem van sinaasappels en mango's.

De bergdorpen - het "andere" deel van het eiland

Wie met alle zintuigen van Gran Canaria wil genieten, moet de paden van de commercie en de stromen van het toerisme verlaten. En hij zal in het groene binnenland van het eiland een natuur vinden waar je gewoonweg stom van wordt. Zelfs begaafde couch potatoes zijn gefascineerd door dit landschap van Gran Canaria.

Als ze uiteindelijk over de ontelbare serpentines naar San Bartolomé de Tirajana rijden, het administratieve centrum van het zuidelijke deel van het eiland, en op het plein voor de kerk parkeren, voelen ze de flair van het "andere" deel van dit eiland. Vaak zien de eenzame bergdorpjes van Gran Canaria eruit alsof ze door alle inwoners zijn verlaten.

Een indruk die bedrieglijk is, want achter de grijze muren houdt het leven waarschijnlijk slechts een korte siësta, en wie in een van de kleine winkeltjes verse amandelen of een heerlijk dessert genaamd "Bienmesabe" koopt, raakt al snel in gesprek met de dorpelingen.

Over grindpaden naar de bergtoppen

Alleen de kuststrook in het zuiden is stevig in handen van toeristen op Gran Canaria. Met hotelpaleizen van alle categorieën, met talrijke bedsteeën - maar ook met een uitstekende infrastructuur. Het leven pulseert hier en is zo anders dan in de eenzame dorpen in het binnenland van het eiland.

In het westen wordt Gran Canaria gekenmerkt door bergen die aflopen naar zee in steile kusten, waar de branding bijna altijd metershoog is. De barrancos, de diepe ravijnen, lopen als een ster van de kustgebieden naar het binnenland. Hier bereiken de bergtoppen hoogten tot tweeduizend meter. Ze zijn niet de meest sublieme van de Canarische archipel, maar daarom niet minder mooi. Een paar grindpaden, omzoomd met stekelige agaven, kronkelen zich een weg naar de bergen.

Als een goede fee je de weg wijst...

Gran Canaria lijkt vanuit de ruimte op een schelp in de oceaan. Het eiland is precies 1.532 vierkante kilometer groot en is daarmee nummer drie van de zeven eilanden van de Canarische Eilanden. Wie een goede vakantiefee de weg wijst op Gran Canaria, leidt de toeristen naar plekken die niet contrastrijker kunnen zijn.

Hier de brede stranden van Maspalomas, daar de rotskusten, dan de gezellige metropool Las Palmas en tenslotte het kale landschap bij Roque Nuble, de "Wolkenrots". Het zijn de vele gezichten die hun stempel drukken op dit eiland van de lente en het tot een trekpleister maken voor toeristen uit de hele wereld.

Er zijn veel mooie hoteladressen, zoals de "Golf Bandama", waar de Spaanse koning vaak zijn putting skills testte op de green. Juan Carlos staat daar nog steeds vermeld als erevoorzitter van de golfclub.

Groenten rijpen weer dankzij twee reservoirs

Gran Canaria is, net als La Palma en La Gomera, rijk gezegend met kloven. De mooiste en meest bezochte is waarschijnlijk de Barranco de Arguineguin. Ooit was dit een dor gebied waar de Canarische boeren hun akkers slechts met moeite konden bewerken door een voortdurend gebrek aan water.

Maar toen, in de jaren zeventig van de vorige eeuw, werden daar de grootste stuwmeren van Gran Canaria gebouwd. Het Embalse de Sori en ten oosten daarvan het Embalse de Chira. In de dorpen Cercado de Espino, La Filipina, El Barranquillo Andrés en Soria bloeien de groenten sindsdien eindelijk weer op. In dit gebied kunnen vakantiegangers genieten van de enigszins rustieke Canarische keuken in verschillende kleinere restaurants. De wegen naar de valleien en de bergen zijn goed aangegeven en overal geasfalteerd.

Wanneer pijnlijke zielen om balsem vragen

Gran Canaria staat ook bekend als een eiland met verborgen charmes. Op het eerste gezicht en na de landing op het vliegveld bij Las Palmas lijkt het landschap kaal en verstoken van enige idylle. Maar dat verandert snel. Hetzij in de toeristische centra van Playa de Inglés omgeven door groene oases, hetzij in de eenzaamheid van de berggebieden.

Als u het nachtleven van het massatoerisme wilt ontvluchten, vindt u na de winkelcentra van Playa de Inglés ook een stiltezone in de buurt. In een rustige woonstraat met witte villa's en veel schaduwrijke palmbomen staat een protestants parochiekantoor waar de verantwoordelijke geestelijke vaak gevraagd wordt als gesprekspartner. Namelijk wanneer vakantiedromen in duigen vallen of wanneer zieke zielen om balsem vragen. Ook dat is een aspect van dit ongewoon veelzijdige eiland.

Maspalomas en het sprookje van zand uit de Sahara

De afmetingen van de duinen van Maspalomas op het zuidelijke puntje van Gran Canaria zijn bijna legendarisch. Voor velen is dit een soort imitatie van een woestijn met uitzicht op zee. Wie een plek zoekt om te zonnebaden in de zandheuvels waant zich ver weg van de hotelkastelen van San Agustin en Playa de Inglés, want dit is de grens tussen de hete lucht in de valleien en de koele Atlantische Oceaan.

Maspalomas is een van de oudste plaatsen op het eiland - het toerisme heeft hier een lange geschiedenis. En de duinen zijn al generaties lang een kenmerk van Gran Canaria. Dit zandstrand is zes kilometer lang en twee kilometer breed. Lange tijd bestond de mythe dat het fijne witte zand uit de Sahara was overgewaaid en dat de duinen waren ontstaan door een tsunami. Inmiddels is bewezen dat dit zand bestaat uit de kalk van schelpen en geplette koralen. Het vormde duinen zonder weerga.

Migrerende duinen en een vogelreservaat

In het centrale gedeelte van de duinen van Maspalomas, tussen de vuurtoren en het strand van Playa de Inglés, is een gebied gereserveerd voor naturisten. Wie dat wil, kan ook op de rug van een kameel door de Atlantische woestijn sjokken. Dit zanderige natuurwonder eindigt bij een brakwatermeer genaamd "El Charco", dat is aangewezen als natuurreservaat omdat trekvogels hier af en toe langskomen en dan een tussenstop maken op hun lange reis.

Toen de toeristische ontwikkeling van Gran Canaria in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw tijdelijk uit de hand liep, werd het voortbestaan van de duinen bedreigd door rioolproblemen. Maar toen werd het belang van dit gebied erkend en werden de wandelende duinen van Maspalomas onder bescherming gesteld.

Puerto de Mogàn - een vleugje Venetië

Wie door het dorpje Puerto de Mogán in het zuidwesten van Gran Canaria wandelt, voelt zich onvermijdelijk vervoerd naar Venetië. Voor veel bezoekers is dit dorp met zijn talrijke kanalen een van de mooiste van de Canarische Eilanden. U vindt hier geen zingende gondeliers, maar de romantische haven en de vele bruggen stralen een heel bijzondere charme uit. F

Vroeger leefden de inwoners van deze plaats bijna uitsluitend van de visserij, maar tegenwoordig speelt het toerisme een veel grotere rol. Het strand heeft hier een goudbruine kleur, en vanuit de haven vertrekken verschillende excursieboten. Een veerboot brengt u in een uur via Anfi en Puerto Rica naar Arguineguin.

Columbus liet zijn schip repareren in Las Palmas...

Toen de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus in 1492 op zijn weg over de Atlantische Oceaan zijn schip moest laten repareren, ging hij een tijdje voor anker in Las Palmas, de hoofdstad van Gran Canaria. Het Columbus Museum is nu gevestigd waar hij de nacht doorbracht.

De vijftien tentoonstellingszalen en twee binnenplaatsen van het voormalige gouverneurspaleis herbergen onder meer historische zeekaarten en instrumenten. Het museum is ook gewijd aan de geschiedenis van Las Palmas en de inheemse volkeren van het eiland en aan de culturen van Amazonia, de Maya's en de Azteken. Het bezienswaardige museum kreeg zijn huidige uiterlijk in de jaren 1950.

Een stad als een mix van verschillende culturen

Op sommige dagen bruist Las Palmas van de vreugde van het bestaan. De metropool met het prachtige strand, Playa de las Canteras, voor de deur, met een mooie promenade en talrijke restaurants en cafés is een mix van verschillende culturen.

In de oude wijk van Vegueta klinken Spaanse en Caribische geluiden uit de bars en de trotse Santa Ana kathedraal schittert in het glinsterende licht van de schijnwerpers in de warme uren van de avond. Een van de mooiste gebouwen in Las Palmas is de Gabinete Literario, gebouwd in neoklassieke stijl, die sinds de oprichting in 1844 een belangrijke rol heeft gespeeld in het sociale en culturele leven van de stad.

Een gigantisch vuurwerk op St. John's Day

Als u het geluk hebt om in juni op Gran Canaria te zijn op Sint-Jansdag, komt u zeker aan uw trekken op het drie kilometer lange zandstrand van Las Palmas. Dan vieren de eilandbewoners de stichtingsdag van hun hoofdstad met een gigantisch vuurwerk. En sommige bezoekers blijven tot zonsopgang op het strand en vermaken zich met wijn, zang en dans.

De wijk achter Playa de las Canteras heet Guanarteme. Dit is waar de lokale bevolking altijd samenkomt in de vroege avonduren nadat hun werk gedaan is. De bars daar zijn schilderachtig, en de uitgestrekte toonbanken onder het zwakke licht van de plafondlampen staan vaak vol met rode wijnflessen en plastic bloemen. Als de zon aan de horizon is verdwenen, gaan zangers met hun gitaren van huis tot huis in de buurt.

Een machtig fort tegen piraten

Las Palmas kan terugkijken op een interessante geschiedenis, want de stad werd al in 1478 gesticht en was precies veertien jaar oud toen Christoffel Columbus hier voor anker ging. De middeleeuwse kern van de metropool is tot op heden bewaard gebleven met de kathedraal en talrijke herenhuizen.

In de haven mag een uitdagend kasteel met machtige muren niet over het hoofd worden gezien - het Castillo de la Luz. Dit was lange tijd een van de belangrijkste verdedigingswerken van de Canarische Eilanden, en het was van hieruit dat de Spanjaarden kapers, piraten en zeerovers bestreden. Tegenwoordig is het kasteel omgeven door een prachtige tuin met veel rozen. In het complex zijn tentoonstellingsruimten die van tijd tot tijd door beeldende kunstenaars worden gebruikt.

De woongrotten van de monniken in de tufsteen

Voordat Las Palmas werd gesticht, woonden er al monniken in het gebied. Velen van hen trokken zich later terug naar het noorden van het eiland. Het waren kluizenaars die zich ingroeven in de zachte tufsteen van de kliffen en in totaal 287 grotten bewoonden. De levende grotten zijn genoemd naar twee monniken en werden pas in 1933 ontdekt.

Hetzelfde geldt voor sommige opslagkamers in de Angostura Vallei. Het gebied is van archeologisch belang en staat op de monumentenlijst omdat hier een oude steenbakkerij is opgegraven. Het Monumento Natural van Roque Nueblo trekt vooral wandelaars aan, omdat de basaltkeien op de top lijken op een kikker en een monnik en een herkenningspunt van Gran Canaria zijn.

Kleurrijke steden en een vleugje cultuur

Of u nu kiest voor een verblijf in een van de enorme hotelcomplexen niet ver van de duinen van Maspalomas of in een finca op het platteland, Gran Canaria, de "schelp" in de zee, is altijd een bezoek waard. Met zijn pittoreske dorpjes, kleurrijke steden, eersteklas restaurants en meer dan een vleugje cultuur.

Soms brengt een briesje uit Afrika warme dagen naar het eiland, en dan herinneren alle inwoners en hun gasten zich dat Gran Canaria eigenlijk een stukje van het continent ernaast is.

https://youtu.be/xwG7VUY9AQw

https://youtu.be/q7TYClRzIZk