1. Home
  2.  › 
  3. Frankrijk
  4.  › 
  5. Straatsburg

Europees Parlement

Een van de nieuwe bezienswaardigheden van Straatsburg is het gebouw van het Europees Parlement, dat in 1999 werd voltooid. In het glazen paleis met zijn imposante glazen gevel vergaderen de leden van de Europese Unie vier dagen per maand.

De grootste plenaire zaal van Europa

Het futuristische gebouw werd volgens de plannen van het Franse architectenbureau Architecture Studio opgetrokken aan de oevers van de Ill en het Rijn-Marne-kanaal. Het torenhoge gebouw van glas, metaal, zandsteen en hout bestaat in wezen uit een 60 meter hoge toren met een ovale binnenplaats en een aangebouwde parlementsvleugel, waarvan de imposante glazen voorgevel 13 000 vierkante meter beslaat. In de toren zijn op zeventien verdiepingen 1.133 kantoren ondergebracht, terwijl in de parlementaire vleugel de vergaderzalen en de houten plenaire zaal met meer dan 800 zitplaatsen zijn ondergebracht.

Het Europees Parlement

Het Europees Parlement, ook bekend als het Europees Parlement of het EU-parlement, is een bestuurlijke locatie van de Europese Unie. De leden van het EU-parlement worden rechtstreeks verkozen door de EU-burgers. De instelling is daarmee de enige rechtstreeks verkozen supranationale organisatie ter wereld. De zetel van het Europees Parlement is gevestigd aan de Avenue du Président Robert Schuman in Straatsburg, Frankrijk. Andere locaties bevinden zich in de buurlanden: Brussel en Luxemburg.

De verschillende werklocaties van de parlementsleden lijken op het eerste gezicht verwarrend en ingewikkeld. Zij gaan terug tot de historische ontwikkeling van de Europese Unie. Het begon allemaal met de oprichtingsverdragen van de Europese Gemeenschappen: Daarin is bepaald dat de zetel van de EU-instellingen moet worden vastgesteld in onderlinge overeenstemming tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van de landen. In 1951 was het de oprichting van de EGKS, waarvan Luxemburg aanvankelijk de zetel was. Er was echter al snel een groot gebrek aan ruimte, zodat de Europarlementariërs al snel overschakelden op een vergaderzaal in Straatsburg.

Na de oprichting van de Europese Economische Gemeenschap en Euratom verhuisde een deel van het personeel naar kantoorgebouwen in Brussel. In 1958 vroeg het Europees Parlement om één administratief gebouw voor alle instellingen. Brussel, Straatsburg of Milaan stonden toen op de shortlist. Maar de politici van die tijd konden niet beslissen over een locatie, dus bleef alles voorlopig bij het oude. Vervolgens werden meer en meer activiteiten van het Parlement van Straatsburg naar Brussel overgebracht. Bijna 10 jaar later werd het fusieverdrag gesloten en werden de administratieve en ontmoetingsplaatsen opnieuw verdeeld. Aangezien er als gevolg van de sluiting van het Verdrag geen werk meer was voor het personeel van de EGKS-instellingen in Luxemburg, besloten de lidstaten ter compensatie de administratie van het Europees Parlement naar Luxemburg over te brengen. De taken van het personeel werden aldus opnieuw verdeeld over de drie verschillende plaatsen van werkzaamheid.

In de daaropvolgende jaren ontstonden geschillen tussen België en Frankrijk over de verhuizing van een kantorencomplex in een van de respectieve landen. In 1992 kwamen de EU-parlementariërs eindelijk tot een definitief besluit. Straatsburg kreeg de zetel van het Parlement. Voortaan zouden twaalf zittingen per jaar in Straatsburg worden gehouden, terwijl de vergaderingen van de comités en de groepen in Brussel zouden worden gehouden. Deze overeenkomst is in 1997 in de wet opgenomen en daarmee geldig geworden. In 1999 werd de nieuwe plenaire zaal in Straatsburg voltooid en geopend. Vandaag brengen de EP-leden en het parlementair personeel vier volledige dagen - van maandag tot donderdag - in Straatsburg door tijdens de respectieve plenaire vergaderweken.

De taken van het Europees Parlement worden opgesomd in artikel 14 van het EU-Verdrag. Samen met de Raad treedt het Parlement op als wetgever, heeft het beslissingsbevoegdheid over de begroting en is het verantwoordelijk voor de politieke controle. Het heeft ook een adviserende functie en kiest de voorzitter van de Commissie.

Bezoek

Wilt u het Europees Parlement van naderbij bekijken? Dompel uzelf onder in de boeiende wereld van het grootste supranationale parlement ter wereld en kom meer te weten over het beroepsleven van parlementsleden. Neem een kijkje in de plenaire vergaderzaal en neem deel aan een informatieve lezing over de werkzaamheden van het Europees Parlement. Bovendien zijn er altijd spannende tentoonstellingen te zien - een bezoekje waard!