1. Home
  2.  › 
  3. Italië
  4.  › 
  5. Florence

Die Basiliek van San Lorenzo

Van Florence wordt gezegd dat deze stad zoiets is als "een prachtige winkel van geschiedenis". Dat is waar, want gekroonde en ongekroonde hoofden hebben in de loop der eeuwen op beide oevers van de Arno hun indrukwekkende sporen nagelaten. De getuigenissen van hun tijd zijn te bewonderen in musea maar ook in de prachtige kerken. Daartoe behoort ongetwijfeld de Basilica di San Lorenzo di Firenze, waarvan de oorsprong teruggaat tot de Romeinse tijd. Maar dit bedehuis dankt zijn pracht en weelde aan het feit dat de basiliek de parochiekerk van de familie Medici was. De familie Medici was lange tijd de rijkste en machtigste van alle dynastieën in Florence. En veel Medici nakomelingen werden gedoopt in de naam van Lorenzo.

De plannen van de Medici familie

De Basilica di San Lorenzo markeert het centrale punt van de marktwijk van Florence. In het begin van de 15e eeuw had de familie Medici de bouw van deze kerk op zich genomen en reeds plannen gemaakt voor een ontwerp in gotische stijl. Filippo Brunelleschi werd belast met de uitvoering. Als zoon van een Florentijnse notaris was hij geen geschoold architect, maar in 1419 had hij al een reputatie verworven als ingenieus bouwmeester. Hij had immers de opdracht gekregen om de machtige koepel van Santa Maria del Fiore in Florence te bouwen. Voor de familie Medici was het uiteraard een eer Brunelleschi voor de bouw van de Basiliek te hebben gewonnen.

Een basiliek in renaissancestijl

Maar de Medici vonden niet dat Filippo Brunelleschi's oren open stonden voor hun plannen. Toscaanse romantiek, gecombineerd met kennis van belangrijke wiskundige feiten, was zijn model voor het ontwerp van een machtige kerk. Volgens de ideeën van de opdrachtgevers zou de bestaande kerk van San Lorenzo oorspronkelijk alleen worden vergroot, maar Brunelleschi besloot tegen Giovanni di Bicci de' Medici, de stamvader van de invloedrijke familie. Het resultaat was een basiliek die alle kenmerken vertoonde van de kerkelijke architectuur in de Renaissance-periode.

Alleen de voorgevel bleef onafgewerkt

Dankzij enorme sommen geld kreeg de Basilica di San Lorenzo eindelijk gestalte, maar de familie Medici slaagde er blijkbaar niet in ook de façade te financieren. Dit ondanks het feit dat niemand minder dan Michelangelo een ontwerp tekende dat bezoekers vandaag nog steeds als model kunnen zien. Dus het gebouw bleef onafgemaakt. Ook Brunelleschi heeft de voltooiing van het schip niet meer mogen meemaken - zijn leerling Antonio Manetti zette zijn werk voort. Bijna honderd jaar na de inwijding van de Basiliek kreeg Michelangelo de opdracht een bibliotheek en een trap in de inkomhal te bouwen.

De laatste rustplaats van de Medici

Michelangelo's bibliotheek herbergde een aantal historische manuscripten. Het diende de Medici-familie als een soort "schatkamer" van waardevolle verzamelingen. Daaronder waren de Codes Amiatinus en de oudste van alle Romeinse encyclopedieën, de Naturalis Historia. Reeds in 1571 werd de bibliotheek in Florence opengesteld voor het publiek. Van de Basilica di San Lorenzo wordt gezegd dat er nauwelijks een steen in dit bedevaartsoord te vinden is die niet een van de vele leden van de Medici-familie herdenkt. Vele Medici vonden hun laatste rustplaats in de crypte en in verschillende kapellen, alsook in het grote mausoleum.

De sterrenhemel in de sacristie

De afwijking van de kerkstructuur van de Middeleeuwen is vooral zichtbaar in het interieur van de Basiliek. Het altaargewelf in de oude sacristie is de moeite waard. Hij geeft de sterrenhemel weer en plaatst de zon, de maan en de planeten heel precies. De legendarische Italiaanse astronoom en cartograaf Paolo dal Pozzo Toscanelli, die de weg vrijmaakte voor de ontdekking van Amerika door Christoffel Columbus, was bij dit werk betrokken. De kloostergang van de basiliek werd in 1462 gebouwd door de architect Antonio Manetti en wordt omzoomd door een Franse tuin met hagen en granaatappels.