1. Home
  2.  › 
  3. Frankrijk
  4.  › 
  5. Straatsburg

De Raad van Europa in Straatsburg

Op 28 januari 1977 was het dan eindelijk zover. De Raad van Europa, de oudste politieke instelling van Europa, heeft een eigen gebouw gekregen. De eerste vergaderingen van de Raad van Europa in de jaren vóór 1950 werden gehouden in de voormalige Kaiser Wilhelm Universiteit, een gebouw uit 1880. In de jaren tussen 1950 en 1977 werden de plenaire zittingen gehouden in een eenvoudig, functioneel gebouw dat stond op de plaats waar nu het grasveld voor het Paleis van Europa ligt. Vroeger - sinds de jaren 1930 - bevonden zich hier tennisbanen, die in de winter ook als ijsbaan werden gebruikt. De eerste steen van het Paleis van Europa werd op 15 mei 1972 gelegd door de Zwitserse politicus Pierre Graber. Het ontwerp was van de Franse architect Henry Bernard.

De architectuur

Het gebouw heeft een grondplan van een vierkant met een zijlengte van 106 meter. De hoogte van het gebouw is 38 meter, en er is in totaal 64.000 vierkante meter ruimte. Er zijn 17 vergaderzalen van verschillende grootte en een duizendtal kantoren voor de meer dan 2.000 personeelsleden van de Raad van Europa. De gevel wordt gekenmerkt door de kleuren rood, zilver en goudbruin, bekleed met aluminium en gemarkeerd door steunpilaren. De plenaire zaal in het midden van het gebouw heeft een transparante koepel die op een reusachtige zeeschelp lijkt. In de inkomhal leidt een imposante trap naar boven. Voor de hoofdingang staan de vlaggen van de 47 lidstaten langs het plein.

De omgeving

Tegenover de hoofdingang van het Paleis van Europa ligt het ruime Parc de l'Orangerie met grote weiden, bomen en bloemperken. Hier ontspant het personeel van de Raad van Europa zich graag tijdens de lunchpauze - of ze dineren in Eric Westermann's restaurant Buerehiesel - een culinair hoogtepunt van heel Straatsburg. Het biedt zakenmenu's en serveert geselecteerde delicatessen en specialiteiten. Als u liever iets minder exclusiefs wilt, kunt u ook eten in het bowlingcentrum - of iets zoets halen bij de ijssalon. Op de pleinen rond het gebouw van de Raad van Europa zijn - naast groene ruimten en weiden - enkele bezienswaardige kunstwerken te vinden.

rond het europese paleis

Voor de grote hoofdtrap die naar de ingang van het Paleis van Europa leidt, staat de gedenksteen "Aux victimes de la faim". Het is gemaakt van wit marmer en werd aan de Raad van Europa geschonken door ATD Vierde Wereld, een NGO. De steen is bedoeld ter herinnering aan de strijd tegen armoede en het streven naar sociale rechtvaardigheid in Europa.
De Auschwitz Gedenksteen onderaan de hoofdtrap herdenkt sinds zijn ingebruikname in 2005 de holocaustherdenkingsdag. Aan het eind van het voorplein staat een bronzen standbeeld. Het is ontworpen door de Luxemburgse kunstenaar Lucien Wertwollier en werd in 1977 aan de Raad van Europa aangeboden. De naam "Interpenetratie" verwijst naar de spanning die ontstaat door het in evenwicht brengen van een evenwicht.
Het bronzen beeld "Mensenrechten" werd gemaakt door de beeldhouwer Mariano González Beltrán en toont vrouwelijke en mannelijke figuren die in een cirkel bijeen zijn. Het geschenk van Spanje staat symbool voor het werk van de Raad van Europa.
De sculptuur "Europa", gemaakt door de Oostenrijkse beeldhouwer, is gemaakt van geëlektrolyseerd koper en werd in 1985 geschonken aan de Raad van Europa. Italië schonk op zijn beurt het twee meter hoge "klavertjevier", gemaakt van chroom en ontworpen door de Italiaan Attilio Pierelli, aan de instelling in 1977.
Er zijn nog andere sculpturen in de buurt, dus een rondleiding is de moeite waard.