1. Home
  2.  › 
  3. Duitsland
  4.  › 
  5. Fulda

De proost van Johannesberg

Vroege geschiedenis

De proosdij van Johannesberg kijkt terug op een lange en bewogen geschiedenis. Het voormalige kloostercomplex vond zijn oorsprong reeds in 811 in de vorm van een eerste kerk. De kerk is gebouwd in romaanse stijl en werd ingewijd door aartsbisschop Richulf van Mainz. In de daaropvolgende jaren diende het minder pompeuze gebouw als een spirituele uitbreiding van het klooster van Fulda. Abt Rabanus Maurus stichtte een Benedictijns klooster in 836. De broeders die er verbleven wijdden zich aan het zoeken naar God en aan het harde werk op het kloosterterrein. "Ora et labora et lege" (Latijn voor: "Bid en werk en lees") was het parool voor het gemeenschappelijk gebed.

Rond het jaar 1000 werd het oorspronkelijke gebouw vervangen door een romaanse basiliek. De basiliek werd bovenop het bestaande gebouw gebouwd. Bestaande funderingen en dragende constructiedelen werden voor het nieuwe gebouw gebruikt en in hun kern gelaten. De kosten voor het prachtige gebouw waren afkomstig van de tienden die werden geïnd bij de boeren in de omgeving. Bovendien werden de arme mensen verplicht dwangarbeid te verrichten. De legitimatie van de inning van tienden werd vastgelegd in een document dat later een vervalsing bleek te zijn.

Hoge Middeleeuwen en Late Middeleeuwen

In de jaren na de voltooiing van de romaanse basiliek werd het complex verschillende malen geplunderd en afgebrand. Waardevolle kopieën van bijbelse teksten gingen voorgoed verloren. In 1019 verleende Hendrik II, koning van het Oost-Frankische Rijk, Fulda het recht om munten te slaan, markten te houden en douane te heffen. Het proosdijbestuur van Johannesburg werd aan het begin van de 13e eeuw geconfronteerd met economisch verval. Pas na de pogrom tegen de Fulda-Joden in 1236 stabiliseerde de economische situatie zich weer. De dringend noodzakelijke renovatiewerkzaamheden konden geleidelijk worden uitgevoerd.

Moderne tijden
In het midden van de 17e eeuw werd de aan Sint Jan de Doper gewijde kerk het middelpunt van de nu definitieve transformatie van het complex in een proosdij. Het kasteel van de provoost dat bij het complex hoort, dateert uit de 18e eeuw. Het werd ontworpen door Andrea Gallasini, een barokarchitect. Het oorspronkelijke plan was om het kasteel van de provoost rond de kerk te bouwen. De plannen werden echter terzijde geschoven en in plaats daarvan werd in het noordelijke deel een woongebouw opgetrokken.

Oorlogsjaren

Fulda werd grotendeels verwoest door Amerikaanse troepen tijdens luchtaanvallen. De proosdij van Johannesberg bleef grotendeels gespaard, omdat de Amerikanen zich concentreerden op het rangeerterrein en de aangrenzende rubberfabriek.

Modern

In het midden van de jaren tachtig nam het "Duitse centrum voor kunstnijverheid en monumentenzorg - Propstei Johannesberg" zijn intrek in het complex. Onder haar auspiciën werden noodzakelijke restauraties ondernomen. In 2001 moest het "Duitse centrum voor ambachtswerk en monumentenzorg - proosdij Johannesberg" de insolventie aanvragen. Het werd vervolgens voortgezet door de Propstei Johannesberg gGmbH, gevestigd in Fulda.