1. Home
  2.  › 
  3. Frankrijk
  4.  › 
  5. Straatsburg

De kathedraal van Straatsburg

Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg

De Liebfrauenmünster, ook bekend onder de Franse naam Cathédrale Notre-Dame, is een wereldberoemd kerkgebouw. De bouw van het 142 meter hoge gebouw begon in 1015, gevolgd door nog vele bouwfasen tot de voltooiing in 1330. De kathedraal is vooral bekend om zijn kleurrijke roosvenster, dat een diameter van 15 meter heeft en een fascinerende indruk achterlaat.

De groene straal

Wie tijdens een rondleiding de tijd neemt om de sfeer van de Liebfrauenmünster op te snuiven, zal een raadselachtige groene straal opmerken die door de grote glas-in-loodramen van de zuidelijke zijbeuk het interieur binnenvalt en, afhankelijk van de stand van de zon, tot aan het Christushoofd van het kruisbeeld op de preekstoel van de kerk reikt. Een indrukwekkend schouwspel, maar slechts een paar dagen per jaar te zien. Namelijk altijd op de eerste en de laatste zonnige dag van het jaar, wanneer de lente- en herfstzon haar stralen onder de juiste hoek het kerkinterieur instuurt. Deze schijnen door de groene schoen van Judas, die ooit vereeuwigd was in het glasraam. Een indrukwekkend schouwspel van licht!

Preekstoel, Silbermann-orgel, astronomische klok en engelenzuilen

De preekstoel, een meesterwerk van de late gotiek, werd door de steenhouwer Johannes Hammer met de hand vervaardigd uit witte zandsteen. Het gouden orgel werd gebouwd door de beroemde orgelbouwer Andreas Silbermann aan het begin van de 18e eeuw. Het heeft 2602 pijpen en 40 registers. De astronomische klok dateert uit de Middeleeuwen en volgens de legende heeft de uitvinder zijn geheim over het ingewikkelde mechanisme nooit onthuld. Het oude uurwerk is nog steeds volledig functioneel en wordt eenmaal per week opgewonden. U moet echter weten dat de klok slaat volgens de meridiaan van Straatsburg - in Straatsburg slaat de klok dus pas om 12.30 uur. De vele figuren in het uurwerk zijn voortdurend in beweging: Je ziet de apostelen aan Jezus voorbijgaan en bij de vierde, de achtste en de twaalfde apostel kraait de stem van een haan luid. Vóór het uurwerk stabiliseert een engelenpijler het gewelf van het transept. De pilaar werd tussen 1220 en 1230 opgericht en staat ook bekend als de Universele Oordeelpijler. De beelden zijn gemaakt door bekende beeldhouwers uit de 13e eeuw. Zij stellen het Laatste Oordeel voor, de Laatste Dag en, last but not least, Jezus op de rechterstoel.

Beklim de toren

Beklim de 332 treden naar het uitkijkplatform van de zuidelijke toren en geniet van het prachtige uitzicht over Straatsburg vanaf een hoogte van 66 meter. De weg naar boven gaat via een smalle wenteltrap, de weg naar beneden gaat weer via een tweede trap in de toren. De beklimming is een hele uitdaging! Maar met het prachtige uitzicht kom je snel weer op adem en kun je genieten van het uitzicht rondom. U ziet de vele luikjes op de daken van de oude stadshuizen, de mensen die door de smalle straatjes lopen, het nabijgelegen Europees Parlement, de Rijnvlakte en op een heldere dag kunt u zelfs de Vogezen en het Zwarte Woud in de verte zien liggen. Helaas is de 142 meter hoge noordelijke toren niet toegankelijk voor torenbeklimmingen. De reden: de afbrokkelende top van de toren van de kathedraal. De vroegere restauratieplannen moesten in 2003 worden stopgezet.