1. Home
  2.  › 
  3. België
  4.  › 
  5. Antwerpen

Burg Steen (Het Steen)

Het oudste gebouw van de stad

Kasteel Het Steen, direct aan de Schelde gelegen, is het oudste gebouw van de stad en heeft in de loop van zijn bewogen geschiedenis dienst gedaan als gevangenis, woning, viswinkel en museum.

Het kasteel van zijn oorsprong tot vandaag

Het kasteel werd in de 13e eeuw gebouwd als onderdeel van de stadsmuur. Het diende als toegangspoort om de toegang tot de stad via de Schelde te beschermen. Belangrijke instellingen zoals het gerechtshof waren in het kasteel gevestigd.

In 1520 werd het kasteel herbouwd en uitgebreid onder Karel V. Zijn wapenschild is nog steeds te vinden boven de ingang van de voormalige huiskapel. In 1549 ging het gebouw als schenking van Karel V naar de stad.

Tot 1823 deed het kasteel dienst als gevangenis. Het kruis boven de ingang markeert nog steeds de plaats waar veroordeelde gevangenen hun laatste gebeden zeiden op weg naar hun executie. Nadat het vijf jaar later aanvankelijk in particuliere handen overging, kocht de stad het gebouw in 1842 terug.

Tegen het einde van de 19e eeuw werd de Schelde verbreed ter hoogte van het kasteel en werden de kades heraangelegd. Delen van het fort vielen ten prooi aan de bouwwerkzaamheden. Sommige delen van het historische gebouw zijn echter bewaard gebleven en hebben sindsdien de eenvoudige naam Het Steen gekregen.

In 1864 werd binnen de muren het eerste museum geopend. Dit werd in 1952 vervangen door het Maritiem Museum. Nadat dit was verplaatst naar het Museum aan de Stroom, werden in 2017 plannen goedgekeurd om het kasteel te verbouwen. Er komt een toeristisch onthaalcentrum met toeristische informatie, een ontspanningsruimte, tentoonstellingen en een avonturenparkoers waarin de geschiedenis van de stad en het gebouw wordt verteld. Ook zal een terminal voor cruiseschepen worden gerealiseerd.

De Lange Wapper

Voor het kasteel torent het standbeeld van de Lange Wapper in de lucht. Volgens de legende is deze reus, die in het kasteel zou hebben gewoond, vooral 's nachts op pad. Dan volgt hij de dronkaards op hun weg naar huis. De Lange Wapper is eigenlijk een kleine man, maar hij kan uitgroeien tot de grootte van een reus. De inwoners van Antwerpen kwamen erachter dat de Lange Wapper geen afbeeldingen van de Maagd Maria duldde. Daarom plaatsten zij ze op hun huizen - zo wordt vandaag de dag de oorsprong van de vele Mariabeelden in de stad verklaard - en dreven de reus steeds verder weg van het stadscentrum. De reus vluchtte naar de Schelde, viel in de rivier en verdronk.

Wegbeschreibung

  • Tram: Lijn 3, 5, 9, 15 en 4 naar halte Groenplaats. Vanaf daar 8 minuten lopen.
    • Lijn 11 naar Melkstraat of Sint-Katelijne. Vanaf beide haltes 8 minuten lopen.
    • Lijn 7 naar Sint Paulusplaats. Vanaf daar 7 minuten te voet.
  • Bus: Lijn 22, 180, 181, 182, 183 tot halte Groenplaats. Ook 2 minuten lopen.
  • Waterbus: naar Steenplein pier.