1. Home
  2.  › 
  3. Frankrijk
  4.  › 
  5. Straatsburg

Botanische Tuin

De botanische tuin van Straatsburg is de op één na oudste van Frankrijk en heeft alleen daarom al een uniek verkoopargument. Op een oppervlakte van drie en een halve hectare staan gebouwen van de Universiteit van Loiuis-Pasteur, die het ook voor onderzoeksdoeleinden gebruikt. Het is echter opengesteld voor het publiek - en is een ongeëvenaard juweeltje voor zowel de plaatselijke bevolking als bezoekers van Straatsburg.

Een klein paradijs in het midden van de stad

Op ongeveer een kilometer van de kathedraal en op slechts ongeveer twee kilometer van de Rijn ligt de botanische tuin van Straatsburg echt in het hart van de stad, om precies te zijn in het zogenaamde Kaiserviertel. De ingang bevindt zich aan de Goethestrasse en is gemakkelijk bereikbaar met de buslijnen 2, 12 en 32 (halte Arnold-Platz). De universiteitsgebouwen eromheen dateren bijna allemaal uit de Wilhelminische periode, met uitzondering van het nieuwe faculteitsgebouw van het botanisch instituut, dat betrekkelijk nieuw is - het dateert uit de tweede helft van de 20e eeuw. In de tuin zelf bevinden zich talrijke kassen en serres, waarvan één de enige is die bewaard is gebleven uit de 19e eeuw. Er is ook een arboretum, veel exotische planten en bezienswaardige bomen, bijvoorbeeld een mammoetboom of een pecannotenboom. In het twee verdiepingen tellende tropische huis kunnen bezoekers de flora van verre landen ontdekken.

Een lange traditie

De botanische tuin werd reeds in 1691 gesticht, zij het toen op een andere plaats. Het kreeg zijn huidige vorm en locatie in de jaren 1880. Het werd opgericht op de plaats van de voormalige stadsmuur in de loop van de bouw van de universiteit als het tweede botanische centrum na Berlijn. De enige overgebleven serre uit deze periode wordt "Serre de Bary" genoemd, naar de professor die de botanische tuin aanlegde. Het werd in 1993 op de lijst van historische monumenten geplaatst. Hier kunnen belangstellenden tropische planten uit Azië bewonderen - en een vijver met een diameter van zeven meter. De reuzenwaterlelie uit de Amazone wordt hier met succes gekweekt - en faalt nooit om de bezoekers van de botanische tuin in verrukking te brengen.

Slenteren langs kronkelende paden

De hoge bomen, die 's zomers voor veel schaduw zorgen, de gevarieerde plantengroei en de vele bankjes nodigen bezoekers uit om te blijven hangen. De paden in het park leiden wandelaars door de tuin, langs een klein meertje omzoomd met riet. Een wandeling door de botanische tuin is in elk jaargetijde een belevenis, maar vooral in het voorjaar wacht de bezoekers een bijna ongelooflijke bloemenpracht. Meer dan 15.000 verschillende planten, behorend tot 6.000 verschillende geslachten, groeien hier - buiten of in de kassen. In de herfst schitteren de kleuren van de veranderende bladeren en in de zomer kunt u schaduw vinden onder de grote boomtoppen. Dus een bezoek is altijd de moeite waard.