1. Home
  2.  › 
  3. Turkije
  4.  › 
  5. Istanboel

Bosporus

In het verleden werd de Bosporus ook wel de "Straat van Constantinopel" genoemd. De zeestraat verbindt de Zwarte Zee met de Zee van Marmara. Aangezien de Bosporus de landen die aan de Zwarte Zee grenzen, zoals Rusland, Roemenië en Bulgarije, toegang geeft tot de Middellandse Zee, wordt hij als een belangrijke waterweg beschouwd. Jaarlijks passeren meer dan 5.000 olietankers de Bosporus. Voor de kapiteins betekent het oversteken van de waterweg een echte uitdaging, omdat naast een groot aantal tankers ook talrijke veerboten de weg kruisen. Sinds het Verdrag van Monteux in 1936 mogen schepen van alle naties door de zeestraat varen.

Gewelddadige stromingen en winden

De zeestraat is 32 kilometer lang en tot twee en een halve kilometer breed. De Bosporus is vaak onderhevig aan hevige stromingen en wervelingen. Bijzonder zout water stroomt vanuit de Zwarte Zee de Middellandse Zee binnen, waardoor een zeer sterke bovenstroming ontstaat, terwijl een zwakke benedenstroming op een diepte van ongeveer 40 meter in tegengestelde richting beweegt. Bovendien zijn er zeer krachtige winden die de stroomsnelheden vaak nog opdrijven.

De naam Bosporus betekent koe- of veedoorsteek en volgens de legende stak de koe Io op haar vlucht de Bosporus over. De Bosporus wordt ook genoemd in oude sagen. Zo moesten de Griekse held Jason en zijn Argonauten op zoek naar het Gulden Vlies twee mythologische rotseilanden passeren bij de monding van de Bosporus.

Ligging aan de Bosporus

Istanbul wordt gekenmerkt door zijn ligging aan de Bosporus. Twee bruggen over de zeestraat verbinden het Europese en het Aziatische deel van de stad. In 1973 werd de eerste hangbrug over de Bosporus geopend.

Aan het eind van de Bosporus ligt de Gouden Hoorn, de havenbaai van Istanbul. De baai, die meer dan zeven kilometer lang is, was tijdens de Byzantijnse overheersing de belangrijkste haven van de stad en werd beveiligd door een grote ketting. Het prachtige keizerlijke paleis stond op het schiereiland bij de Gouden Hoorn. Het was bedoeld om de immense rijkdom van de keizer te tonen aan arriverende zeelieden.

Persoonlijke tip

De Bosporus en de Zee van Marmara kunnen ideaal worden verkend vanaf de talrijke veerboten. Een speciaal toeristenschip is niet absoluut noodzakelijk. Met de regelmatige veerboten kunt u ook gemakkelijk en goedkoop veel uithoeken bereiken.