1. Home
 2.  › 
 3. Noorwegen

Bergen

Uw reisgids voor Bergen
Bergen (220 000 inwoners) is de tweede grootste stad van Noorwegen en de toegangspoort tot de fjorden. De charmante stad strekt zich uit over een labyrint van fjordoevers, beboste heuvels en eilanden. Bergen spreekt bezoekers onmiddellijk aan - het is ongetwijfeld een van de mooiste en bruisendste steden van Noorwegen.

De stad Bergen

De "Koningin der Fjorden" ligt schilderachtig temidden van eilanden en fjordarmen - omgeven door een ring van beboste hoogten, op wier hellingen zij amfitheatrisch oprijst. Het heeft de grootste haven aan de westkust van Noorwegen met belangrijke scheepswerffaciliteiten en is de zetel van een bisschop, een universiteit en een handelsschool.
Dit mag ook niet onvermeld blijven: Bergen is een van de meest regenachtige steden ter wereld. Maar als de zon door de wolken breekt, zitten de straatrestaurants in een mum van tijd vol. Dan is de stad verrukkelijk met een bijna zuidelijke flair.

Bergen werd in 1070 gesticht door koning Olav Kyrre en was de hoofdstad en residentie van Noorwegen in de 12e en 13e eeuw. Eeuwenlang was het het centrum van West-Noorwegen.
De stad beleefde haar grootste bloei in de 14e en 15e eeuw als een van de belangrijkste bases van het Duitse Hanzeverbond. Bergen, dat koninklijke voorrechten genoot, beheerste alle Noorse handel.

Karakteristiek is het havenfront Bryggen, omzoomd door historische koopmanshuizen met puntgevels en ruime binnenplaatsen. Misschien wel de beroemdste wijk van Noorwegen is springlevend en staat nu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een wandeling door de mooie steegjes van de wijk, die na een stadsbrand in 1702 werd herbouwd, is een aanrader.

Plaatsen van belang

 • Vesting Bergenhus
 • St. Mary's Kerk
 • Bryggen
 • Hanze Museum
 • Kathedraal Kerk
 • Lille Lungegårdstvan
 • Permanent
 • Museum voor decoratieve kunsten
 • Rasmus Meyers Collecties
 • Universiteit met het Maritiem Museum

Tip: Het panorama vanaf Fjellvei is adembenemend mooi. De kabelbaan brengt u in een paar minuten naar de uitkijkberg en u kunt genieten van het uitzicht over Bergen en het betoverende fjordlandschap.
Het gaat zelfs nog hoger: ten zuidoosten van Bergen verrijst de schilderachtige Ulrikken op 643 meter, ook gemakkelijk bereikbaar met de kabelbaan.

Veerboten naar Bergen

[land_routen ziel="bergen" mode="zielhafen"]

Waar is Bergen?

Bergen is een stad in Noorwegen. Het ligt ongeveer 305 km westen van de hoofdstad Oslo. Bergen heeft een bevolking van ongeveer 260.000.

Steden in de buurt van Bergen

160 km
172 km
235 km
292 km
303 km
305 km
409 km
430 km
456 km
486 km