Begijnhof

Verblijfplaats van een middeleeuwse christelijke gemeenschap
  1. Home
  2.  › 
  3. België
  4.  › 
  5. Brugge

Het begijnhof, officieel het "Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaarde", werd gesticht in de 13de eeuw. Pas in 1930 overleed het laatste begijntje van Brugge, dat zich had gewijd aan apostolische armoede volgens de richtlijnen van haar religieuze beweging. Sinds 1937 wordt het pittoreske landgoed aan het Minnewater bewoond en beheerd door Benedictijner nonnen. Ondanks de kloosterlijke werking zijn bezoeken aan het Begijnhofmuseum en de traditionele kloostertuin dagelijks mogelijk. Het bezoek aan het begijnhof is gratis, de toegangsprijs voor het begijnhof is betaalbaar op twee euro.

Tuinidylle door de seizoenen heen

De Belgische toevoeging aan de naam "zum Weingarten" (Ten Wijngaarde) suggereert dat de binnenplaats, zoals veel gebouwen die je op een stadswandeling in Brugge tegenkomt, overwoekerd zou kunnen zijn met wilde wijnstokken. Vooral in de herfst draagt de typische wijnrode kleur bij tot het pittoreske gezicht van Brugge. In feite wordt de tuin van het Begijnhof nogal overheerst door de aanblik van meer dan 60 populieren voor witgekalkte bakstenen huizen. In het voorjaar zorgen narcissen voor een tapijt van gele kleur op de schilderachtige binnenplaats.

De geschiedenis van het begijnhof

Ten tijde van de stichting van het Hof maakten de (vrouwelijke) begijnen en de (mannelijke) begards deel uit van een religieuze beweging die zich afkeerde van de seculiere waarden van de christelijke kerk. In tegenstelling tot de rest van Europa werden de begijnen in Vlaanderen niet vervolgd of gestraft door de Kerk en konden zij in verschillende steden een zelfstandig bestaan opbouwen in begijnhoven. In de middeleeuwse samenleving groeiden de begijnhoven uit tot toevluchtsoorden voor ongehuwde vrouwen en weduwen die in de religieuze gemeenschap een (nieuwe) zin in het leven vonden. De begijnhoven waren minder strikt in hun interpretatie van de kerkelijke wetten dan de kloosters. Zo deden begijnen afstand van de gelofte en konden zij op elk moment het hof verlaten en een wereldlijk leven hervatten.

Toeristisch belang van het begijnhof

Het Begijnhof is een ideale plek om even bij te komen van de bezienswaardigheden in Brugge. Omgeven door idyllische groene huizen, kunt u ontspannen en tot rust komen. Een bezoek aan het Begijnhofmuseum in het "Begijnhuisje" biedt interessante inzichten in de fascinerende levenswijze van de begijnen, die vandaag de dag worden beschouwd als rolmodellen van een zelfbewuste levenswijze. In het feminisme worden de begijnen ook vaak genoemd als de eerste voorstelling van een progressieve vrouwenbeweging. U kunt in het museum uw eigen mening vormen over de vraag of dit realistisch is.