1. Home
  2.  › 
  3. Frankrijk

Bastia

De tweede grootste stad van Corsica
Bastia is de op één na grootste stad van het eiland en wordt door toeristen vaak over het hoofd gezien na aankomst in de haven of op het vliegveld. Jammer eigenlijk, want achter de onopvallende façade van het Corsicaanse economische centrum bevinden zich twee oude steden en talrijke kerken met barokke schatten.

Twee oude steden tegelijk: Terra Vecchia en Terra Nova

Smalle steegjes, steile trappen, hoge huizen en pleinen omzoomd met platanen en palmbomen: Het huidige Bastia is ontstaan uit het vroegere vissersdorp rond de haven, de Terra Vecchia. Bijzonder opvallend zijn de twee klokkentorens van de barokke kerk Saint-Jean-Baptiste. Het is de grootste kerk van het eiland en werd gebouwd tussen 1636 en 1666. Het sombere interieur bevat talrijke kunstschatten en een imposante orgelgalerij met drie schilderijen.

Door de bouw van de citadel, waaraan de stad haar naam ontleent (afgeleid van het Italiaanse "bastiglia" voor bastille), ontstond ook de wijk Terra Nova, omgeven door een muur. Een van de mooiste paden omhoog is op de zuidoever van de Oude Haven. Hier leidt een brede trap langs de Jardin Romieu. Naast de citadel, waarvan de bouw in 1480 werd voltooid, bevindt zich in de versterkte wijk het paleis van de gouverneur uit 1520. Sinds 2010 is er het Musée de Bastia in ondergebracht, dat zich bezighoudt met de Corsicaanse folklore.

Openingstijden van het Musée de Bastia
2 juni - 30 september 10-18:30;
Gesloten op maandag in mei, juni en september.
Dagelijks geopend in juli en augustus.
1 oktober - 30 april van 9 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur.
Gesloten op maandag en zondag en op 1 november, 11 november, 1 mei, 8 mei en tijdens de kerstvakantie.

De kerken van Bastia

Naast de kerk Saint-Jean-Baptiste met twee torens aan de haven, heeft Bastia de kleine kerk Oratoire Saint-Roch. Het dateert uit de 17e eeuw, heeft een neoklassieke voorgevel en is gewijd aan de heilige Roch van Montpellier, de beschermheilige van de pestlijders. Het interieur dateert uit de baroktijd, dus goud, marmer en rijkelijk versierde, gebeeldhouwde meubels zijn er in overvloed. Het Oratoire de l'Immaculée-Conception daarentegen vertoont barokke elementen met stucwerk op de voorgevel. Het hoogtepunt van het donkere interieur is een gouden Madonna die op een monster staat. Binnen de muren van de versterkte stad ligt de Cathédrale Sainte-Marie. De voormalige bisschoppelijke residentie uit de 15e eeuw heeft een onopvallende buitenkant, maar is van binnen des te prachtiger ingericht. Onder de kerk bevindt zich een kleine barokkerk, de Sainte-Croix, waarvan de zijkapel een zwart houten kruis bevat dat, volgens de legende, ooit door twee vissers uit zee werd gevist en een relikwie werd.

De Nieuwe Stad - het moderne leven en een van de grootste pleinen in Frankrijk

Het met bomen omzoomde Place Saint-Nicolas in de Nieuwe Stad van Bastia is 300 meter lang en 90 meter klaar. Daarmee is het een van de grootste pleinen van het land. De twee monumenten op het plein herdenken Napoleon en de Corsicanen die in de oorlogen van de voorbije eeuwen het leven lieten. Parallel aan het plein loopt de Boulevard Paoli, de belangrijkste winkelstraat van de stad. In de omliggende straten zijn er tal van mogelijkheden om de actie vanuit een café of restaurant te volgen. Slechts een kwart van het grote Place Saint-Nicolas meet het Place du Marché, dat is afgezoomd met gezellige cafés en een geweldige plek is om lokaal en traditioneel te winkelen op marktdagen.

[caption id="attachment_26603" align="alignnone" width="800"] De Place Saint-Nicolas[/caption]

Routebeschrijving

Om in Bastia te komen, neem de T11. Vanuit het noordwesten is de T30 naar het zuiden en de T20 naar het oosten sneller dan een rechtstreekse route van west naar oost.

51 km
56 km
73 km
80 km
94 km
102 km
120 km
121 km
127 km