1. Home
 2.  › 
 3. Italië

Rome

Reisgids | Info en tips
Rome, de "Eeuwige Stad", wordt niet alleen beschouwd als de wieg van de westerse beschaving, maar ook als een schatkamer van de wereldgeschiedenis. Van de oude ruïnes van het Colosseum tot de sfeervolle piazza's, er wacht je een ongeëvenaarde mix van historisch erfgoed en een levendige Italiaanse levensstijl.

Rome, de hoofdstad en grootste stad van Italië, ligt in het midden van het Italiaanse schiereiland in de regio Lazio, ten zuiden van de Apennijnen en op slechts ongeveer 30 km van de Middellandse Zee.

De stad was het centrum van het Romeinse Rijk, een van de grootste rijken uit de oudheid. Rome is beroemd om zijn oude monumenten en architectonische meesterwerken zoals het Colosseum, het Forum Romanum en het Pantheon. Vaticaanstad, de kleinste onafhankelijke staat ter wereld en zetel van de paus, ligt ook in Rome.

Top 10

Een stedentrip naar Rome vereist zorgvuldige planning om te kunnen genieten van de rijkdom aan bezienswaardigheden. Tot de hoogtepunten behoren natuurlijk het Colosseum, het Vaticaan met de Sint-Pietersbasiliek en de Vaticaanse Musea, het Pantheon, de Trevifontein en de Spaanse Trappen.

Veel van deze bezienswaardigheden zijn te voet te bereiken, maar voor langere afstanden is het aan te raden om het openbaar vervoer te gebruiken. Tickets voor populaire attracties moeten indien mogelijk van tevoren worden geboekt en het is aan te raden om vroeg te vertrekken om de drukte te vermijden.

Het Forum Romanum ligt tussen de drie Romeinse stadsheuvels Capitol, Palatine en Esquiline. In het oude Rome was het het centrum van het stadsleven. In de 6e eeuw v. Chr. werd het vroegere moerassige gebied drooggelegd en werden er in de loop der tijd steeds meer gebouwen opgetrokken. Elke Romeinse ...
02
De Capitolijnse Heuvel is de op één na kleinste van de zeven heuvels van Rome. Reeds in de oudheid was de Capitolijnse heuvel een van de belangrijkste, omdat zich hier het centrum van het Romeinse Rijk bevond.
Het Romeinse Colosseum is een van de beroemdste bezienswaardigheden van Rome en ligt in de directe omgeving van het Forum Romanum. Hoewel het Colosseum helaas slechts gedeeltelijk in zijn huidige vorm bewaard is gebleven, kunnen bezoekers zich in zijn oorspronkelijke gebruik als gladiatorenarena wanen. Een bezoek aan het Romeinse Colosseum ...
Het Pantheon op Piazza della Rotonda is een van de best bewaarde gebouwen van het oude Rome en is sinds 609 na Christus als kerk in gebruik.
De Sint-Pietersbasiliek en het Sint-Pietersplein behoren tot de indrukwekkendste bezienswaardigheden van Rome.
De Spaanse Trappen, met hun 136 treden, zijn een van de beroemdste bezienswaardigheden van Rome en een populaire ontmoetingsplaats voor toeristen.
De Trevifontein is niet alleen de grootste fontein van Rome, maar ook een van de beroemdste ter wereld. De fontein speelt een rol in talrijke films en is daardoor een echte toeristische trekpleister geworden.
Informatie over een bezoek aan het Vaticaan en het Vaticaans Museum in Rome. Toegangsprijs en prijs van het Vaticaans Museum.

Attracties

Stadspas & Rondleidingen

Kaartjes voor populaire bezienswaardigheden zoals het Colosseum in Rome kun je het beste van tevoren boeken. Stadspassen voor de stad Rome zijn een handige manier om tijd en geld te besparen. Je kunt ook losse kaartjes kopen voor musea, stadstours en de populaire hop-on hop-off bussen.

Tours & Attracties

Op deze pagina vind je de beste tours en stadstours in Rome.

Citypass Rome

Een Rome Citypass is een gecombineerd ticket voor de belangrijkste bezienswaardigheden in de Italiaanse hoofdstad Rome (bijv. Colosseum, Vaticaanse Musea). Er zijn verschillende aanbieders; afhankelijk van de Citypass zijn ook het openbaar vervoer en de populaire hop-on hop-off bussen inbegrepen. Op deze pagina kun je zien welke stadspassen in Rome ...

Routebeschrijving

Rome

Het openbaar vervoer in Rome bestaat voornamelijk uit een uitgebreid busnetwerk, drie metrolijnen en verschillende tramlijnen. Kaartjes zijn geldig voor alle vormen van vervoer en er zijn verschillende soorten kaartjes en passen. Op deze pagina vind je gedetailleerde informatie over de verschillende vormen van vervoer in Rome en alles wat ...

Waar kunt u overnachten

Rome biedt een breed scala aan accommodaties voor alle smaken en budgetten. Van luxe hotels in prachtige historische gebouwen tot gezellige bed & breakfasts in pittoreske steegjes, de stad heeft voor elke reiziger wat wils.

Bijzonder populaire wijken zijn

 • Trastevere: Beroemd om het bruisende nachtleven en de pittoreske steegjes.
 • Monti: Vlakbij het Colosseum, ideaal voor kunst- en cultuurliefhebbers.
 • Prati: Elegante wijk in de buurt van het Vaticaan met chique accommodatie.
 • Campo de' Fiori en Piazza Navona: Centraal gelegen, ideaal voor toeristen die het historische Rome willen ervaren.
 • Testaccio: Beroemd om de authentieke Romeinse keuken en het bruisende nachtleven.

Winkelen

Rome is niet alleen rijk aan geschiedenis, kunst en cultuur, maar ook een waar paradijs voor winkelliefhebbers. Van de schitterende designerboetieks in Via Condotti tot de charmante antiekwinkeltjes in Trastevere, Rome biedt talloze mogelijkheden om te winkelen.

 1. Via del Corso en het omliggende gebied: Dit is waar het hart van het Romeinse winkelen klopt. Via del Corso staat bekend om zijn grote verscheidenheid aan winkels, van bekende merken tot kleine boetiekjes. In de omliggende straten, zoals Via Condotti en Via del Babuino, vind je luxe designermerken.
 2. Trastevere en Monti: Als je op zoek bent naar iets unieks, moet je een bezoek brengen aan de wijken Trastevere en Monti. Hier vind je een ruim aanbod aan vintagewinkels, onafhankelijke boetiekjes en ambachtelijke winkels.
 3. Romeinse markten: Voor een authentieke Romeinse winkelervaring bezoek je een van de vele markten. De Campo de' Fiori is beroemd om zijn eetkraampjes, terwijl de Porta Portese markt, die elke zondag plaatsvindt, ideaal is voor koopjesjagers.
 4. Galleria Alberto Sordi: De Galleria Alberto Sordi biedt een combinatie van winkelen en geschiedenis. Het indrukwekkende winkelcentrum is gevestigd in een historisch gebouw en biedt een ruime keuze aan winkels en cafés.
 5. Eten en lekkernijen: Rome is ook een paradijs voor fijnproevers. In winkels als Volpetti in Testaccio of Roscioli bij Campo de' Fiori vind je Italiaanse specialiteiten van hoge kwaliteit, zoals kaas, ham en pasta.

Geschiedenis van Rome

De geschiedenis van de stad Rome is een fascinerende reis door de millennia heen. Volgens de legende werd Rome in de 8e eeuw voor Christus gesticht door de tweelingbroers Romulus en Remus, die werden opgevoed door een wolvin. Ook al wordt de historische juistheid van deze stichtingslegende betwist, het is zeker dat Rome zijn wortels heeft in de eerste nederzettingen op de zeven heuvels aan de Tiber.

De Capitoolse wolvin zoogt de tweeling Romulus en Remus (middeleeuwse bronzen figuur in de Capitolijnse Musea).

In de eeuwen daarna ontwikkelde Rome zich van een kleine nederzetting tot een machtige stad. In de 6e eeuw voor Christus beleefde Rome een fase van verstedelijking en culturele ontwikkeling onder de heerschappij van de Etruskische koningen. De Etrusken drukten hun stempel op de architectuur en het religieuze leven van de stad.

Met de val van de laatste Etruskische koning in 509 voor Christus werd de Romeinse Republiek gesticht. Dit tijdperk werd gekenmerkt door sociale spanningen, politieke hervormingen en territoriale expansie. De Romeinse samenleving werd gekenmerkt door conflicten tussen patriciërs en plebejers, waarbij de laatsten geleidelijk meer politieke rechten kregen.

De periode van de Republiek eindigde met de burgeroorlogen in de 1e eeuw voor Christus, die leidden tot de oprichting van het Romeinse Rijk. Rome bloeide op onder Augustus, de eerste Romeinse keizer. Monumentale gebouwen zoals het Pantheon, het Forum Romanum en het Colosseum getuigen van de pracht en praal van dit tijdperk. Rome werd het centrum van een wereld die zich uitstrekte van Groot-Brittannië tot Egypte.

De late oudheid was een tijd van veranderingen en uitdagingen voor Rome. De stad werd verschillende keren belegerd en geplunderd door Germaanse stammen, waaronder de beroemde plundering door de Visigoten in 410 na Christus. Ondanks deze tegenslagen bleef Rome een centrum van de christelijke wereld, vooral nadat het christendom tot staatsgodsdienst was verheven.

Na de val van het West-Romeinse Rijk in de 5e eeuw na Christus verloor Rome zijn politieke belang, maar de spirituele en religieuze betekenis bleef. In de Middeleeuwen werd Rome de zetel van de pausen en beleefde het een nieuwe bloeiperiode tijdens de Renaissance. Kunstenaars en architecten als Michelangelo en Bernini karakteriseerden het stadsbeeld en lieten een rijke erfenis achter.

In de moderne tijd speelde Rome een centrale rol in de Italiaanse eenwordingsbeweging en werd het in 1871 de hoofdstad van het nieuw opgerichte Koninkrijk Italië. In de 20e eeuw beleefde de stad zowel de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog als een enorme economische bloei in de naoorlogse periode.

Vandaag de dag is Rome een bruisende metropool die het rijke verleden combineert met de dynamiek van het moderne leven. Als UNESCO werelderfgoed en een van de meest bezochte toeristische bestemmingen ter wereld is Rome een levende getuigenis van de menselijke geschiedenis en cultuur.

Waar is Rome?

Rome is een stad in de Italiaanse regio en ligt 2 km ten zuidwesten van de hoofdstad Rome. Rome heeft een bevolking van ongeveer 2.837.000.

Tickets und Touren

Rome: Voorrangstoegang Colosseum, Forum Romanum & Palatijn Tour
44991
Geniet van exclusieve toegang met voorrang tot het Colosseum, het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel tijdens een rondleiding met gids. Treed in de voetsporen van gladiatoren en keizers en reis terug naar het oude Rome.
Duur: 2.5 uren
Talen:           
49.6 €
Rome: Vaticaanse Musea, Sixtijnse Kapel en Basiliek Tour
57062
Ga mee met een rondleiding door het Vaticaan met versnelde toegang. Verken de Vaticaanse musea, de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek.
Duur: 2.5 uren
Talen:           
84 €
Rome: Hop-On Hop-Off Panoramic Open Bus Ticket
10497
Beleef een hop on, hop off-bustocht langs de hoogtepunten van Rome. Kies uit 16 audiogidstalen om meer te weten te komen over de bezienswaardigheden en geniet van onbeperkte toegang tot 3 routes met één ticket.
Talen:              + 10
12.96 €
Rome: Bustransfer tussen luchthaven en station Rome Termini
20009
Boek je transfer tussen de luchthaven Fiumicino en het centrum van Rome (station Termini) online en bespaar. Je profiteert van direct vervoer in een comfortabele touringcar met airconditioning en je neemt je bagage gratis mee.
Duur: 45 minuten
Talen:     
6 €
Rome: Colosseum Tour met toegang tot de Gladiator Arena
5856
Ga mee met een wandeling met gids en krijg exclusieve toegang tot de arena van het Colosseum om de wonderen van de oude Romeinse spelen te ontdekken. Geniet van de begane grond van het Colosseum en ook van de tweede verdieping.
Duur: 1.5 uren
Talen:   
67.2 €
Vaticaan: Toegangsticket musea & Sixtijnse Kapel
105604
Bekijk kostbare kunst uit de pauselijke collecties in de Vaticaanse Musea en Sixtijnse Kapel. Bewonder meesterwerken uit de oudheid tot aan de fresco's van Michelangelo.
Duur: 3 uren
Talen:            + 5
31 €

Steden en dorpen in de buurt van Rome

50 km
92 km
116 km
117 km
141 km
144 km
175 km
180 km
181 km
188 km
199 km