1. Home

Hop-on/Hop-off bus

Hop-on hop-off bussen zijn een populaire en flexibele manier voor toeristen om een stad te verkennen. Met deze vorm van toerisme kunnen reizigers op verschillende interessante punten in een stad in- en uitstappen zonder zich aan vaste routes of dienstregelingen te hoeven houden. De bussen rijden meestal op een vaste route langs de belangrijkste bezienswaardigheden en attracties en gebruiken een eenvoudig ticketsysteem waarmee passagiers de hele dag onbeperkt kunnen reizen.

  1. Concept en geschiedenis
  2. Werking en gebruik
  3. Voordelen
  4. Steden met hop-on hop-off bussen

Concept en geschiedenis

Het concept van hop-on hop-off bussen ontstond in Groot-Brittannië in de jaren 1960 en heeft zich sindsdien wereldwijd gevestigd in grote metropolen en in kleinere steden met toeristische betekenis.

Het principe is gebaseerd op het idee om toeristen een flexibele en handige manier van sightseeing aan te bieden zonder de beperkingen van de traditionele stadsrondleidingen. De bussen zijn meestal dubbeldekkers die een uitstekend uitzicht op het stadslandschap bieden.

Werking en gebruik

De bussen rijden meestal dagelijks en zijn uitgerust met meertalige audiogidsen die informatie geven over de haltes en bezienswaardigheden. De routes zijn zo ontworpen dat zoveel mogelijk bezienswaardigheden bezocht kunnen worden.

De haltes bevinden zich vaak in de buurt van musea, parken, historische gebouwen en winkelgebieden. Tickets kunnen online, bij kiosken of direct in de bus worden gekocht, wat extra flexibiliteit biedt.

Voordelen

Een van de belangrijkste voordelen van hop-on hop-off bussen is de mogelijkheid om de route aan te passen aan de individuele interesses en tijdschema's van toeristen. Bezoekers kunnen bij een halte uitstappen, de omgeving verkennen en dan gewoon weer op de volgende bus stappen. Dit systeem is vooral gunstig voor mensen die niet afhankelijk willen zijn van de diensten van een persoonlijke gids of die een stad in hun eigen tempo willen verkennen.

Steden met hop-on hop-off bussen

Argentinië

Australië

België

Canada

Denemarken

Duitsland

Estland

Finland

Frankrijk

Griekenland

Hongarije

Ierland

Indonesië

Italië

Japan

Kroatië

Letland

Nederland

Nieuw-Zeeland

Noorwegen

Oekraïne

Oostenrijk

Polen

Portugal

Rusland

Slowakije

Spanje

Thailand

Tsjechië

Turkije

Verenigd Koninkrijk

Verenigde Arabische Emiraten

Verenigde Staten van Amerika

Volksrepubliek China

Zuid-Afrika

Zuid-Korea

Zweden

Zwitserland

index